De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Slakken en naaktslakken bestrijden, zo doe je dat!

Slakken en naaktslakken bestrijden, zo doe je dat!

Natuurlijk verdienen slakken net zoals andere dieren hun plekje in de natuur. Maar liever gewoon niet in onze tuin. Slakken zijn namelijk dol op planten en staan erom bekend de tuin helemaal kaal te eten. Heb je eenmaal een slak op bezoek, dan is de kans op een slakkenplaag erg groot. Je doet er dus verstandig aan om slakken uit je tuin te weren en snel te handelen zodra je er eentje ontdekt. Wij geven je hieronder een aantal tips in slakken en naaktslakken bestrijden!

Waarom is naaktslakken bestrijden belangrijk?

Zoals genoemd kunnen slakken aardig wat schade aan je tuinplanten toebrengen. Hoe komt het toch dat de ene tuinbezitter meer last van slakken heeft dan de ander? Dit heeft alles te maken met de aantrekkelijkheid van jouw tuin. Slakken houden van vochtige grond, je ziet ze dus vaak tussen planten en bloemen zitten. Ook hebben ze voorkeur voor bepaalde planten, Hosta’s bijvoorbeeld staan erom bekend slakken aan te trekken.

Slakken voorkomen is beter dan slakken bestrijden

Je kunt natuurlijk met allerlei bestrijdingsmiddelen aan de slag, maar de beste oplossing is eigenlijk slakken voorkomen. Hieronder een aantal tips hoe je dit doet:

  • Cacaodoppen over de grond
    Een simpele oplossing: maak de tuingrond onprettig. Een laag cacaodoppen van 3 a 4 cm zorgt ervoor dat slakken liever een andere tuin kiezen. De scherpe randjes vinden ze (zeker naaktslakken!) niet fijn om overheen te bewegen.
  • Anti-slak planten
    Slakken kunnen extreem goed ruiken en komen op geuren af. Gelukkig werkt dit ook andersom! Plaats anti-slak planten in je tuin en je schrikt ze af met geuren waar ze niet zo dol op zijn. Aantal voorbeelden: de goudsbloem, ezelsoor, het vingerhoedskruid, geel duizendblad en verschillende kruiden/gewassen.
  • Regelmatig schoffelen
    Wanneer je grond in de tuin en in grote potten schoffelt, dan wordt de bovenste grondlaag droger. Slakken houden niet van droogte en zullen hierdoor wegblijven.
  • Introduceer een vijand
    Hoe kun je verder nog slakken bestrijden? Door een andere bezoeker uit te nodigen die wel een slakje lust. Denk aan kikkers, merels en egels. Als je een plekje in de tuin inricht voor één van deze dieren dan zorgen slakken er tegelijkertijd voor dat ze wegblijven.

Slakken en naaktslakken bestrijden

Wist je dat een slak 600 eitjes per jaar produceert? Slaagt één slak erin om in je tuin te verblijven, dan heb je binnen de kortste keren een slakkenplaag. Is het niet gelukt om het te voorkomen en heb je dus een slak gespot, dan doe je er verstandig aan om over te gaan tot bestrijding. Slakken kun je eenvoudig en snel op een verantwoorde manier bestrijden met slakkenkorrels. Na het eten van de korrels, trekken slakken zich terug in hun schuilplaats en daar sterven ze. Op deze manier zullen ze niet worden opgegeten door huisdieren, egels of vogels. Biologische slakkenkorrels zijn veilig voor mens en dier, maar let natuurlijk wel op beschreven voorzorgsmaatregelen.

Meer weten over (naakt)slakken bestrijden?

In GroenRijk ‘t Haantje in Rijswijk staan onze collega’s voor je klaar met advies over allerlei tuinzaken. Wil je meer weten over biologische slakkenkorrels of ongediertebestrijding, kom dan gerust langs. Wij helpen je graag!

Tags: