Regenwater opvangen heeft vele voordelen. Plantjes in de tuin en op het balkon hebben nu eenmaal regelmatig water nodig. En ook het terras kan wel eens een schoonmaakbeurt gebruiken. Voor dit soort tuinklusjes wordt vaak water uit de kraan gebruikt en zo komt het dat wij met z’n allen veel drinkwater verbruiken. En dat is zonde, want water is heel kostbaar! Gelukkig wonen wij in Nederland en kunnen wij hiermee ons voordeel doen. Je kunt veel water én geld besparen met een hele simpele oplossing: regenwater opvangen.
De voordelen van regenwater opvangen
Naast het feit dat je dan minder water uit de kraan haalt, zitten er nog meer voordelen aan regenwater opvangen:
- Het is goed voor het milieu, riolen worden namelijk minder belast en je vermindert dus de kans op wateroverlast
- Planten worden blijer van regenwater: het is al op buitentemperatuur en het bevat nauwelijks kalk
- Doordat je minder kraanwater verbruikt, bespaar je tientallen euro’s op je eigen waterrekening, je kunt regenwater ook gebruiken voor het ramen lappen en andere buiten klusjes!
- Een regenton is een eyecatcher in je tuin of op je balkon, er zijn vele mooie en unieke designs regentonnen in een tuincentrum te vinden o.a. van de merken Elho en Capi
- Last but not least: wist je dat je door een regenton wel 1000 liter drinkwater per jaar kan besparen?
Redenen genoeg om een regenton aan te sluiten! Een kleine tip van ons: zet de regenton niet in de volle zon, door de zon zullen er op den duur algen in het water komen.
Regenwater opvangen met een regenton
Een regenton is een makkelijke en goedkope manier om regenwater op te vangen. Het plaatsen van zo’n regenton is niet ingewikkeld en zou je prima zelf kunnen doen. Het is belangrijk goed van te voren te kijken hoe je de regenton zult aansluiten, je moet hem tenslotte aan de regenpijp bevestigen. Maar wees gerust, we geven je hier de tips om zelf je regenton te installeren.
Hoe installeer je een regenton?
Het installeren van een regenton is voor veel mensen een drempel, dat is niet nodig, zelfs met twee linker handen gaat het je wel lukken! Het is echt gemakkelijker dan dat je denkt. Met een standaard regenpijp (doorsnede van 70mm) kun je in 7 simpele stappen de regenton installeren. Bekijk ook onderstaande foto van een aangesloten Elho regenton dan weet je hoe het eindresultaat moet zijn.
Stap 1
Zorg dat de regenton goed waterpas staat
Stap 2
Meet om te beginnen de lengte tussen de grond en de opening van je regenton.
Stap 3
Markeer de gemeten lengte op de regenpijp en markeer 2,5 cm boven en 2,5 cm onder dit punt.
Stap 4
Nu komt het meest uitdagende gedeelte, het zagen. Wat je moet doen is 2,5 cm boven het markeerpunt inzagen en 2,5 cm onder het markeerpunt zagen. Uiteindelijk heb je dus een stuk van 5 cm uit de regenpijp gezaagd. Let wel op dat je de juiste materialen hiervoor gebruikt, gebruik altijd een scherpe handzaag.
Stap 5
Tegenwoordig zijn regentonnen voorzien van een vulautomaat. De vulautomaat, onderdeel van het tussenstuk tussen regenpijp en regenton, zorgt ervoor dat de regenton niet kan overstromen. Als de regenton vol zit, dan stroomt het water 'gewoon' weer door de regenpijp. Ook zorgt deze ervoor dat bladeren de regenton niet verstoppen. Maak allereerst de beugels van de regenpijp los, dit zorgt ervoor dat je er makkelijk bij kunt. Nu kun je de vulautomaat plaatsen tussen beide uiteinden van de regenpijp. Lijm dit nu nog niet vast!
Stap 6
Nu ga je de regenton verbinden aan de vulautomaat. Wanneer je een regenton aanschaft wordt er een afvoerpijpje bijgeleverd. Door middel van dit afvoerpijpje verbind je de regenton en vulautomaat. Let wel dat de regenton nog steeds waterpas staat.
Stap 7
Check, check en dubbelcheck. Controleer of alle onderdelen goed in elkaar passen en vast zitten. Nu ga je de aansluitingen demonteren en schuur je ze lichtjes op. Het schuren kun je het beste een fijne korrel gebruiken. Dan mag je hierna met lijm aan de slag (gebruik hard PVC-lijm). Lijm alle onderdelen in elkaar en klaar is de regenton.
Wil je een regenton plaatsen dan adviseren we je om eens te kijken naar eventuele acties binnen jouw gemeente. Sommige woonplaatsen hebben namelijk een regeling waarbij je subsidie krijgt voor een gedeelte van het aankoopbedrag. Jouw toekomstige regenton helpt de omgeving meer klimaatbestendig te maken en soms ontvangt zo’n duurzaamheidsproject ondersteuning.
Aantal dingen bij een regenton waar je rekening mee moet houden
Bij een regenton is het vooral in de winter extra opletten, want een gevulde regenton kan wanneer het vriest problemen geven. Bevroren water is natuurlijk gewoon ijs, dat zal uitzetten en enorme druk veroorzaken. Met als gevolg dat het materiaal van de regenton kan gaan scheuren. Om schade te voorkomen, kun je de regenton het beste tijdig laten leeglopen.
Met de komst van een regenton bespaar je dus veel water, maar houd er ook rekening mee dat dit regenwater niet voor alles te gebruiken is. Regenwater is bijvoorbeeld niet geschikt voor vijvers vanwege een andere zuurgraad.
Een Elho of Capi regenton aanschaffen en aansluiten?
Wil jij in jouw tuin regenwater gaan opvangen? In ons tuincentrum verkopen wij allerlei regentonnen in verschillende maten, ook voor de kleine of smalle tuin is een geschikt exemplaar te vinden. Bestel jouw regenton hier in onze webshop, wij bieden o.a. regentonnen van Elho en Capi online aan. Of bezoek GroenRijk ’t Haantje in Rijswijk nabij Den Haag en Delft voor het volledige assortiment. Onze medewerkers helpen je graag met advies over tuinzaken!