De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Onkruid verwijderen: het leed dat onkruid heet

Onkruid verwijderen: het leed dat onkruid heet

Wij zijn gezegend met een prachtige natuur waarin alles groeit en bloeit, maar helaas geldt dit ook voor onkruid... Wat precies onkruid is en wat niet, hierover zijn de meningen sterk verdeeld. De een houdt absoluut niet van onuitgenodigde bezoekers, terwijl anderen spontane tuingasten wel mooi vinden. Sowieso zijn sommige soorten onkruid erg nuttig omdat ze bijvoorbeeld vlinders en bijen aantrekken. Er zijn echter een paar soorten die je echt niet in de tuin wil. Simpelweg omdat ze je hele tuin zullen overnemen. Hieronder een aantal tips voor onkruid verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je komt er haast niet onderuit, het verwijderen van onkruid staat op het to-do lijstje van iedere tuinbezitter. Toch kan het een boel schelen als je de groei van onkruid probeert te voorkomen. Bodembedekkers zijn het beste wapen tegen onkruid. Deze laagblijvende planten groeien zo compact bij elkaar en vormen als het ware een tapijt waardoor onkruid geen kans krijgt. Denk aan sterke soorten als maagdenpalm (Vinca minor of major), klimop of schaduwkruid (Pachysandra). Als je een pad of grind- of rotstuin wilt maken, kun je natuurlijk ook worteldoek aanbrengen. Of kies voor een mulchlaag van boomschors of houtsnippers. Onkruid krijgt dan geen licht en kan daardoor niet kiemen of groeien.

Onkruid verwijderen

Schiet het onkruid toch uit de grond, ga dan zorgvuldig te werk met onkruid bestrijden. Zorg dat je deze onuitgenodigde bezoekers te snel af bent en schoffel ze zo snel mogelijk weg. De beste tijd om onkruid te verwijderen is voordat het bloeit en de zaden zich door de tuin hebben verspreidt. Welk gereedschap je gebruikt, ligt er met name aan wat voor soort het is en hoe diep de wortels genesteld zitten.

Een aantal tips voor onkruid verwijderen:

  1. Na een regenbui kun je veel onkruid heel makkelijk met de hand uit de grond trekken. Je kunt dus ook aan de slag nadat je op een warme dag de tuin flink hebt besproeid.
  2. Onkruid met diepe of lange wortels, zoals paardenbloemen, kweekgras en zevenblad, verwijder je met een onkruidsteker of riek. Door deze naast de stengel in de grond te steken en de grond wat los te wrikken krijg je de wortels makkelijker mee.
  3. De moestuin kun je regelmatig schoffelen, zodat je het onkruid duwend of trekken afsnijdt. Doe dit bij droog weer, zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt.
  4. Onkruid verwijderen tussen tegels kan met een speciale voegenborstel of voegenkrabber.
  5. Als het echt niet anders kan: spuiten met een biologisch middel. Bestrijdingsmiddelen zijn immers slecht voor het milieu, vlinders en bijen, en kunnen bovendien je andere planten beschadigen. Spuit alleen als het windstil is en als het minstens 24 uur droog blijft.

Extra tips

Betreft het verwijderen van onkruid, ongeacht de soort, houd rekening met het volgende:

  • Denk aan het milieu en gebruik geen schadelijke stoffen om onkruid te bestrijden. Grote kans dat het namelijk ook effect heeft op andere planten in je tuin. Daarnaast heeft het grote gevolgen voor het milieu en allerlei nuttige diertjes zoals bijen.
  • Gooi onkruid nooit op de composthoop! Dit heeft een averechts effect, want dan breng je het zelf later weer terug in je tuin.
  • Wist je dat je veel soorten onkruid kunt eten? Zeker als het nog lekker vers is, zoals in het prille voorjaar. Onkruid als zevenblad, brandnetel en paardenbloem zitten vol goede voedingsstoffen.

Bezoek ons tuincentrum in Rijswijk

In ons tuincentrum GroenRijk ’t Haantje in Rijswijk vind je alles wat je nodig hebt voor onkruid verwijderen. Wij helpen je graag met inspiratie en advies over allerlei tuinzaken! Een aantal producten voor onkruid bestrijden is ook online te bestellen, bezoek onze webshop voor ons assortiment.

Tags: