De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Het is september: tijd om voorjaarsbloeiende bollen te planten!

Het is september: tijd om voorjaarsbloeiende bollen te planten!

Het is weer zover! De dagen worden korter, de temperatuur zakt (iets te snel misschien) en de herfstbladeren maken zich klaar voor hun spectaculaire finale. Maar in plaats van te treuren om het afscheid van de zomer, is september dé maand waarin de voorpret voor het voorjaar begint. Ja, je leest het goed: dit is het moment om voorjaarsbloeiende bollen te planten! Bestel ze bij de Tuinwinkel Online en ga direct aan de slag... We hebben een zeer b(l)oeiend aanbod!

Wat zijn voorjaarsbloeiende bollen eigenlijk?

Voor de groentjes onder ons: voorjaarsbloeiende bollen zijn planten in een klein pakketje. Deze wonderlijke bollen rusten lekker uit in de grond tijdens de koude maanden, om in het vroege voorjaar uit hun bol te gaan met bloemenpracht. Denk aan vrolijke tulpen en krokussen die als eerste hun koppie boven de grond uitsteken, en narcissen die je begroeten met een zonnig hallo. Een tuin vol kleur na een lange, saaie winter – wie wil dat nou niet? En het beste van alles? Jij hoeft nu maar een klein beetje werk te verrichten, zodat je tuin er straks uitziet als een bloemenparadijs.

Bloembollen in de webshop

 

Hoe plant je die bloembollen?

Geen zorgen, het is makkelijker dan het lijkt. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je dit aan. Je hoeft geen tuinier van beroep te zijn om in het voorjaar te genieten van bloemen die je buren jaloers maken.

  1. Kies je plekje: Voorjaarsbollen houden van de zon. Kies dus een plekje dat in het voorjaar lekker veel zonlicht krijgt.
  2. Graaf een gat: Onthoud de gulden regel: plant de bollen ongeveer drie keer zo diep als ze groot zijn. Dus een bol van 5 cm plant je op 15 cm diepte. Makkelijk te onthouden toch?
  3. Plant met de punt omhoog: Dit lijkt misschien een no-brainer, maar het gebeurt vaker dan je denkt dat een bol op z’n kop wordt geplant. Zorg ervoor dat de punt naar boven wijst en de platte kant naar beneden.
  4. Geef ze wat ruimte: Bollen houden van een beetje personal space, plant ze dus niet te dicht op elkaar. Zo kunnen ze straks optimaal tot bloei komen.
  5. Bedek ze met aarde: Vul het gat met aarde en geef ze een beetje water om hun start te vieren. That’s it!

Tuingereedschap

 

Jouw lentetuin start in september: bestel bloembollen op de Tuinwinkel Online!

De bloembollen-lasagne: meer lagen, meer plezier!

Nu denk je misschien: leuk hoor, die bloembollen. Maar hoe maak ik mijn tuin écht speciaal? De oplossing: een bloembollen-lasagne! En nee, we hebben het hier niet over een Italiaans gerecht, maar over het creëren van lagen in je bloembollenbed. Het werkt als volgt: je plant bollen in lagen, zodat je verschillende soorten bloemen hebt die na elkaar bloeien. Zo geniet je van een bloemenparade die soms wel maanden duurt!

  • Begin met de bollen die het diepst moeten (bijvoorbeeld tulpen).
  • Plant daarboven een laag met middelgrote bollen, zoals hyacinten.
  • Eindig met de kleinste bollen, zoals krokussen, die je vlak onder het oppervlak plant.

En voila, je hebt je eigen bloembollen-lasagne gecreëerd! 

Creatieve tips voor een bloembollentuin met een twist

Wil je wat extra flair aan je tuin toevoegen? Speel met kleurencombinaties. Tulpen en narcissen zijn er in allerlei kleuren. Plant ze in contrasterende kleuren voor een dramatisch effect, of kies juist ton-sur-ton tinten voor een zachte, elegante uitstraling. Geen tuin? Geen probleem! Voorjaarsbollen doen het ook geweldig in potten. Combineer verschillende soorten in één pot voor een mini-lasagne op je balkon of terras. Plant bollen op onverwachte plekken! Misschien in het gras, tussen de struiken of langs het tuinpad. In het voorjaar zullen ze als een vrolijke verrassing tevoorschijn komen, precies op het moment dat je ze het minst verwacht.

Jouw lentetuin start in september: bestel bloembollen op de Tuinwinkel Online!

Extra tip: ga voor geur! Denk aan hyacinten en blauwe druifjes, die niet alleen een lust voor het oog zijn, maar ook heerlijk ruiken. Zo maak je van je tuin niet alleen een visueel spektakel, maar ook een geurige oase.

Waarom september dé maand is om te beginnen

Je vraagt je misschien af waarom juist september het moment is om te beginnen met planten. Het antwoord is simpel: de grond is nu nog warm genoeg om de bollen te laten settelen voordat de winter echt begint. Maar tegelijk is het niet meer zo heet dat je bollen uitdrogen. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is geduld hebben. Maar geloof ons: zodra het voorjaar aanbreekt en die eerste krokusjes door de sneeuw prikken, weet je dat het allemaal de moeite waard was. Dus, hup, trek die tuinhandschoenen aan, pak de schop en begin met planten. Bestel je favoriete bollen én het tuingereedschap dat je helpt ze te planten vandaag nog bij de Tuinwinkel Online!

Naar de webshop!

Tags: