De webshop is 24/7 geopend!

Onderdeel van GroenRijk 't Haantje

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

Wie houdt er nou niet van het vrolijke gezang van vogels in de tuin? Het gefluit van merels, het gechip van mezen of zelfs het imposante geroep van een specht kan je dag opfleuren. Maar hoe krijg je al die prachtige gevederde vrienden naar je tuin? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat ze zich bij jou thuis voelen? Wij van de Tuinwinkel Online hebben de beste tips om van jouw tuin een paradijs voor vogels te maken - zeker nu de koudste maanden van het jaar weer op de loer liggen. Pak je verrekijker en tuinhandschoenen, want het wordt een feest voor de vogels (en voor jou)!

Tuinvogels



Een vijfsterrenrestaurant met vogelvoer

Vogels zijn misschien niet veeleisend, maar als je ze deze herfst en winter écht een handje wilt helpen, moet je het juiste voedsel aanbieden. Het is net alsof je een exclusief restaurant voor ze opent. Zonnebloempitten, vetbollen en pinda’s zijn topfavorieten en passen op het menu van bijna elke vogelsoort. Heb je roodborstjes of lijsters in de buurt? Die zijn gek op gedroogde insecten zoals meelwormen. En voor de wat grotere bezoekers zoals spechten kun je speciale pindakaas voor vogels aanbieden. Ja, dat bestaat echt!

Maar let op! Niet elk vogelvoer is een goed idee. Gekookt voedsel of zout eten is absoluut een no-go voor onze gevederde vrienden. Zorg ervoor dat je voedsel vers is en plaats het op verschillende plekken in je tuin. Een voedersilo voor de kleine vogels en een voedertafel voor de grotere gasten – het is net een vogelbuffet!

Voer voor tuinvogels

 

Zorg voor voldoende water

Net als wij houden vogels ook van een frisse duik en een lekker drankje. Met een vogelbad in je tuin bied je ze de kans om hun veren op te frissen én hun dorst te lessen. Vogels badderen niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het helpt om hun veren schoon en gezond te houden. Een simpele schaal met water doet vaak al wonderen. Zorg er wel voor dat je het water regelmatig vervangt, zodat het lekker fris blijft.

Richt jouw tuin vogelvriendelijk in met de producten van de Tuinwinkel Online!

Een groene jungle voor beschutting en veiligheid

Vogels zijn dol op voedsel en water, maar misschien nog wel meer op een plekje om zich veilig te voelen. Het liefst ergens waar ze snel naartoe kunnen vluchten als er een nieuwsgierige kat of brutale ekster in de buurt komt. Struiken, bomen en hagen zijn perfect voor vogels om in te schuilen. Hoe dichter de begroeiing, hoe beter. Zo kunnen ze niet alleen hun toevlucht zoeken, maar ook hun nesten bouwen. Inheemse planten zijn de beste keuze, omdat deze natuurlijk zijn afgestemd op de lokale vogels. Denk aan hulst, meidoorn of klimop – die geven niet alleen beschutting, maar ook bessen, insecten en ander voedsel. Een win-winsituatie voor jou en de vogels!

Vogelhuisjes: een Airbnb voor vogels! 

Wil je een vogel nog gelukkiger maken? Geef ze dan een eigen huisje! Of je nu gaat voor een simpel houten vogelhuisje of een super-de-luxe vogelvilla, zorg ervoor dat het past bij de vogelsoorten in jouw tuin. Koolmezen houden van kleine, knusse huisjes, terwijl spreeuwen graag iets meer ruimte hebben. Maar het juiste vogelhuisje is niet alles – de plek waar je het ophangt, is minstens zo belangrijk! Hier zijn een paar tips om je vogelhuisje een succes te maken:

  • Hang het vogelhuisje uit de wind, zodat de vogels beschut zitten.
  • Zorg ervoor dat het niet in de volle zon hangt, om oververhitting te voorkomen.
  • Plaats het huisje op een veilige hoogte (minstens 1,5 tot 2 meter van de grond), zodat katten er niet gemakkelijk bij kunnen.
  • Kies een plek met voldoende groen en beschutting in de buurt, zodat de vogels zich veilig voelen.
  • Maak het huisje na het broedseizoen schoon. 

Met deze tips geef je jouw gevederde gasten een comfortabele en veilige plek om te nestelen!

Vogelhuisjes

 

Trek de vogels aan, het hele jaar door!

Met deze simpele, maar effectieve tips maak je van jouw tuin een vogelvriendelijk paradijs waar vogels graag terugkomen. Of je nu een ervaren vogelaar bent of gewoon geniet van een vrolijk fluitconcert tijdens je eerste kop koffie van de dag, een vogelvriendelijke tuin maakt alles net dat beetje leuker. En onthoud: hoe meer je je tuin inricht met diversiteit in voedsel, water, beschutting en nestgelegenheden, hoe meer vogelsoorten je zult verwelkomen. Dus waar wacht je nog op? Bestel jouw favoriete producten vandaag nog bij de Tuinwinkel Online.

Andere tuindieren

Tags: